1897 és akkor megalakult a Gyergyói EKE – 125 év és még most is létezik az a székely magyar közösség, aki tudja mit akar, tudja mi az érték, tudja mik a céljai.

A nevünk Gyergyószéki Erdélyi Kárpát Egyesület és több mint kétszázan visszük tovább a hagyományokat és megyünk azon az úton, amit az őseink kijelöltek. Természetjárás, honismeret, természetvédelem, ez a cél, ez az út amin haladunk együtt, közösen.

És ez sikerült: évente több mint 60 túrát szervezünk, amelyeken több mint 1500 személy vesz részt. Az erdélyi és anyaországi tájakon kívül bejártuk a környező országokat: Szerbia, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Törökország, Görögország, Albánia, Észak-Macedonia, Montenegró, Csehország, Lengyelország, Kárpátaja, stb.

A tagságunk: gyerekek, fiatalok, idősebbek, gyergyószékiek vagy innen elszármazottak, szeretnek közösen túrázni, együtt lenni, egymáson segíteni, és csodálni a világot. Nálunk nem marad le senki, egyszerre érünk a célba, és aki elindult az mindig meg is érkezik. Ezért hála a túravezetőinknek, akik önzetlenül hétről hétre megszervezik a túrákat, levezetik azokat, vigyáznak a résztvevőkre, egybe tartják a csapatot, bíztatják és bátorítják azokat akiket vezetnek, és mindezért cserébe egy tapsot egy köszönő szót , esetleg egy ölelést kapnak.

A túráinkat így csoportosítjuk:  gyalog túra, magashegyi túra, honismereti túra, külföldi honismereti túra, tengerparti túra, fürdő túra, bicikli túra, zarándok túra , teljesítmény túra , munka túra, stb. így mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet, és azon vesz részt ami neki tetszik.

Mindenki tagja lehet a Gyergyószéki EKÉnek aki szereti a közösséget, aki tud időt szakítani a mindennapi rohanásból, akinek fontosak az emberi kapcsolatok, aki elfogadja a társait és aki tud alkalmazkodni, mert Mi ilyenek vagyunk.

Vadász Szatmári István
Gyergyószéki EKE elnök