A túra útvonala: Borszék – Borszéki hágó – Árkoza – Nagy-Bükkhavas – Kis-Bükkhavas- Borszék;

Turistajelzés: kék sáv, piros sáv;

Hossza: 9 km autóbusszal+13 km gyalog;

Menetidő: 5-6 óra;

Minősítés: könnyű túra, télen is járható;

Szintkülönbség: +208 m, -525 m.

Túravezetők: Kémenes Elvira, Pénzes László (0752-861 188), Baróti István, Bartalis László

Felső Borszékről indulunk, a táborhelyről. A Borszéki hágóig (Kránga-tető, 1102 m) autóbusszal tesszük meg az utat. Innen kezdődik a gyalogtúránk. A Keleti-Kárpátok egyik szakaszát járjuk be, amely a Gyergyói-havasokban található. Az indulási pontnál található a Vanda étterem és néhány faház a turisták számára. Utunk első, gyalogos szakasza, mintegy 1,2 km emelkedővel kezdődik, fenyőerdő között. 20–25 perc alatt kiérünk a gerincre, amely vízválasztó a Maroshévízi- és a Borszéki-medence között. Balra, látjuk Székpatakot.

Végig a gerincet követjük. Innen már látjuk a Borszéki-medencét, a tinovai legelőt. Tovább haladva, elérjük a Zászpás részt (valóban ezen a részen sok a zászpa), majd az Árkoza-tetőt (1290 m). Itt esztenaházat találunk (vigyázat kutyák is vannak). Világháborús lövészárkok tárulnak elénk, a távolban pedig csodálatos a táj: a messzi távolban látszik a Komárnyik, a Csalhó, a Vithavas, meg a Hegyes-csúcs.

Egy kis pihenő után, miután gyönyörködtünk a panorámában, folytatjuk utunkat. Beereszkedünk egy völgybe (1238 m), innen a piros jelzésen folytatjuk utunkat. Újabb emelkedő következik, és a Hazanéző-tető érintésével lassan felérünk a Nagy-Bükkhavasra (1308 m). Két magasles mellett megyünk el, ez a borszéki vadászok paradicsoma. Innen is csodálatos a kilátás: Kelemen-havasok, a Bélbori-medence, Székpatak, a Görgényi-havasok az Öreg-heggyel, a Tászok-tető, a Nagy-Salamás, a Nagy-Közrez.

A filagóriánál megpihenünk, falatozunk, majd leereszkedünk a Kis-Bükkhavason keresztül Borszékre. Jó erdei úton megyünk, bükk- és fenyőerdő között. Lassan, követve a völgy vonalát, beérünk a Nádas-patak mentén a fürdővárosba (885 m).