Orotva - Tászok-tető

Útvonal: Orotva, Tilalmas > Ordás-sarok (1306 m) > Rivó > Nagy-Közrez-havas (1491 m) > Tászok-tető (1349 m) > Esztenás-mező > Gyalulát-tető (1283 m) > Gyalulát sarka > Tó legelője > Fülöp András-patak > Alsó-kőbánya > Tábor

Minősítés: nehéz hosszú túra
Jellemzés: Kilátópontokban, áfonyában, gyógynövényekben, csapadékos időben gombákban gazdag túra.
Szép kilátás a Gyergyói-medencére, Orotva völgyére, Gyergyói-havasokra, Görgényi-havasokra, Csalhóra, Vit-havasra, Kelemen-havasokra, Besztercei-havasokra, Borszéki-medencére.
A túra útvonalán havasi legelők és fenyőerdők váltogatják egymást.
Ha az idő engedi, rövid esztenalátogatást tartunk.
Menetidő: 11 óra gyalog, 1 óra autóbusszal
Távolság: 32 km gyalog, 50 km autóbusszal
Szintkülönbség: emelkedő 1400 m, ereszkedő 1100 m
Túravezetők: Kulcsár Attila, Füzes Attila, Zrinyi István

Leírás:
A táborból kora reggel indulunk autóbusszal a Kránga-tetőn keresztül az Orotva településhez tartozó Tilalmas-tetőre (840 m). A buszról leszállva rövid gyaloglás után föntről megtekintjük az Orotva-patak völgyében fekvő Orotva falucskát, és a Gyergyói-havasok Ditrói-hegyvonulatát. Enyhén emelkedő hegyi kaszálókon és legelőkön haladunk tovább, több helyen szép kilátás nyílik a Gyergyói-medencére és a Görgényi-havasokra. Majd leereszkedünk az Orotva-patak völgyébe. Átkelünk a hídon és a túloldalt a Lapos-bükk-patakán megkezdjük túránk leghosszabb emelkedőjét. 500 méter szintkülönbség megtétele után érünk fel az 1306 méter magas Ordás-sarokra, ahol körpanoráma tárul elénk. Jól látszik többek között a Hagymás-hegység, Csalhó, a Pricske és az alattunk lévő Cengellér- hágó. Rövid pihenő után haladunk tovább a Rivó-mezejére, ahol becsatlakozunk a Kárpátok főgerincét jelölő piros sáv turistajelzésbe. A gerincet nyugati irányba követjük, visszatekintve a Vit-havast láthatjuk. Hosszú emelkedő után elérjük a túránk legmagasabb pontját a fenyőerdővel borított Nagy-Közrez-havast (1491 m). Innen leereszkedünk a Közrez nyakához (1259 m). Kitérőt teszünk a Tászok-tetőre (1366 m), ahol ősi székely rovás írásos köveket találtak. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik Borszékre, a Borszéki-medencére, a Csalhó-hegységre, a Besztercei-havasokra, és a Kelemen-havasokra. A tetőről visszatérünk a Közrez nyakához. Innen már a Borszéki oldalon folytatjuk utunkat. Öreg fenyves erdőben követjük a szintgörbét a Gyalulát sarkáig, ahonnan panorámás gerincen a Tó legelőjén keresztül ereszkedünk le Alsóborszékre. Keresztezzük a műutat és már csak egy rövid kaptató az Alsó-Kőbányán és a Kerek-széken át a táborig.