Túraútvonal: Tábor – Alsóborszék – Gyergyótölgyes – Balázs száda (autóbusszal 27 km); Balázs száda (694 m) – Balázs nyaka – Hegyes-tető (1505 m) – Gyergyótölgyes központ (645 m) (gyalog: 16 km); Gyergyótölgyes központ – Borszék, tábor (autóbusszal: 22,5 km);

Minősítés: közepes túra;

Jellemzés: nagy szintkülönbség, nagyon szép kilátást biztosító, erdei úton, kaszálókon keresztül haladó gyalogtúra;

Menetidő: 7–8 óra;

Távolság: 50 km autóbusszal és 16 km gyalog;

Szintkülönbség: emelkedő 810 m, ereszkedő 750 m;

Túravezető: András Zsolt, András Judit, Nagy József.

Borszékről autóbusszal Gyergyótölgyes festőien szép, fenyvesekkel körülvett medencéjébe utazunk. Elhagyva a községközpontot elhaladunk a több mint 100 éves római katolikus templom, majd az egykori magyar katonai laktanyák mellett és a Putna folyó völgyében folytatjuk utunkat. Hamarosan érintjük Nagyrez falurészt, és innen már csak pár perc a Balázs-patak torkolata, vagy ahogyan a helyik nevezik, Balázs száda. Innen indul tulajdonképpeni gyalogtúránk.

Utunk első szakasza a Balázs-patak völgyében vezet, egy erdei fakitermelő úton. Ez az út átjáró Erdélyből Moldvába, stratégiai katonai útként szerepelt a második világháború alatt. Az öt kilométeres gyaloglás utolsó szakasza szerpentineken vezet fel a Balázs nyaka nyeregbe (1078 m). Itt találkozunk a kék sáv turistajelzéssel, amely a hegygerinceken haladva köti össze Gyilkostót a Csalhóval. A kilátás itt kinyílik, havasi legelők, kaszálok váltakoznak, előttünk a Hagymás-hegység Tósarok nevű hegyorma látható, melynek lábánál található a Hagymás-hegység eddig feltárt legnagyobb cseppkőbarlangja, a Tósaroki-barlang, amely innen alig 5,5 km-re van, a Zsedány-patak völgyében.

Egy jól megérdemelt pihenő és reggelizés után északi irányba folytatjuk utunkat a kék sáv turistajelzés mentén, fokozatosan kapaszkodva fel a Hegyes délnyugati párkányán. Hatalmas kiterjedésű kaszálókon haladunk el, amiket ma is kézzel művelnek meg tulajdonosaik. Egy kerítésen belül található forrásnál kiegészítjük vízkészleteinket, hiszen tovább a hegygerincen nem találunk forrást, csak a lejtők aljában. Az esztenánál keleti irányba harántoljuk át a legelőt, ahol még jobban kinyílik előttünk a táj. Nyugatra betekinthetünk a Putna völgyébe, szemügyre vehetjük Nagyrez, Recefalva szórványtelepüléseket is. A háttérben a Gyergyói-havasok, a Nagy-Közrez-havas, a Tászok-tető zárja a láthatárt. Keleti irányban a Csalhó impozáns sziklabirodalma mintha csak karnyújtásnyira lenne tőlünk, pedig attól egy óriási völgykatlan választ el bennünket. Utunk mentén folyamatosan szemügyre vehetjük a második világháborúra emlékeztető nyomokat. Kanyargózó lövészárkok, menhelyek, ágyú- és géppuskafészkek, lövedékek becsapódási helyeinek nyomai még soká fogják bizonyítani az 1944. szeptember első napjaiban történteket.

Egyórányi könnyű, fokozatos emelkedő után érünk fel a Hegyes nyergébe, innen már csak egy utolsó hirtelen kaptató van a Hegyes-tetőig (1505 m).

Felérve a csúcsra, fenséges panoráma fogad. Bármerre tekintünk zöldes, kékes, türkizben tetsző hegyek és havasok vesznek körül bennünket. A Hagymás-hegység, a Gyergyói-havasok, a Besztercei-havasok apró részletei is jól kirajzolódnak. Távolabb, keleten a Csalhó, nyugaton pedig a Kelemen-havasok szegélyzik a láthatárt. A havasok találkozásánál, ahol a Kisbeszterce magába fogadja a Putnát, láthatjuk Tölgyes községközpontját, épületeivel, templomaival. Jól szemügyre vehetjük az egykori laktanyák jellegzetes épületeit is. Innen látható igazán, hogy Gyergyótölgyes fekvése miért is volt annyira fontos stratégiai hely a második világháborúban, miért is éppen Gyergyótölgyesre telepítették a határvadászok 21. zászlóalját. A Tölgyesi-szoros fontos átkelőhely Erdély és Moldva között, ezért ennek védelme stratégiai feladat volt.

A még ízletesebb látványról a Teremtő is gondoskodott kisebb-nagyobb sziklaszirtekkel, kőcsompolyokkal fűszerezte meg a nagy kiterjedésű kaszálókat. A kaszálás itt általában nyár közepén történik, amikor egy-két hétre kiköltöznek az itteni kis házakba a kaszások, takarók, kicsik és nagyok, és kalákáznak egymásnak.

Az elfogyasztott ebéd és a történelmi ismertetés után ereszkedünk le az északi lejtőn, míg el nem érjük Gyergyótölgyes központját. Innen autóbusz visz vissza az EKE-tábor helyszínéig. (Dezső László)